Frågan som inte går att svara på


Det tillhör ovanligheterna att jag kommenterar en debatt här på bloggen, men detta är ett undantag. Sedan ett par dagar har Byggnads Förbundsordförande Johan Lindholm haft en debatt på Aftonbladet med Fredrik Isaksson (chefekonom på Sveriges Byggindustrier, BI) med anledning av den prognos som BI släppt om sjunkande bostadsbyggande. I sin replik menar Isaksson att ”Du sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, Johan Lindholm. Påverka bostadspolitiken i era medlemmars intresse!”

Det är stor skillnad mellan att Byggnads som organisation kan påverka byggpolitiken och att Johan Lindholm som person kan göra det. Faktiskt lika stor skillnad som att man säger att bostadsbyggandet går ned när det är byggandet av bostadsrätter för miljonbelopp som sjunker.

Skulle byggandet totalt gå ned skulle säkerligen Byggnads protestera eftersom det skulle innebära att deras medlemmar varslas. Några sådana signaler har dock inte kommit. Då är det förmodligen så att eftersom marknaden för bostadsrätter börjat mättas på grund av osäkerheten på finansmarknaden – så måste byggföretagen ändra fokus på vad man ska bygga.

Väldigt många av Sveriges kommuner lider brist på hyresbostäder. Vill inte folk ha bostadsrätter så är det bäst att Byggindustrierna hänger med och bygger det den härskande marknaden vill ha (nämligen hyresrätter folk har råd med). Det börjar dra sig mot den tid då man inte kan bygga för vilka priser som helst, nu gäller det att börja ställa om till att tjäna pengar långsiktigt.

Detta var det sista inlägget härifrån mina twitterföljare kommer att kunna läsa eftersom jag inför valrörelsen tänker stänga mitt twitterkonto och gå över till att träffa folk IRL (in Real Life). Tack för att du hittat hit under den tid som gått

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s