Ett år före valet – och gärna rätt vinkel på debatten


Det är lika bra att jag säger det först som sist: Det är är val om ett år, så risken är stor att det kommer tätare och tätare inlägg här på bloggen och de kommer att bli mer och mer politiska (de har aldrig varit opolitiska, men jag varnar ändå).

Redan så här 14 månader före valet har diskussionen om vilka koalitioner som kan tänkas startat. Socialdemokraterna (på riksplanet) har tydligen öppnat för samarbete med Centern och Liberalerna istället för Vänstern. Jag kan hålla med om att det är tråkigt, för det här landet behöver lite mera av återtagande i verksamheterna och då måste man vrida politiken lite grand åt vänster – inte höger. Hur det ligger till i Stockholms Läns Landsting eller Norrtälje kommun vet jag inte, och faktum är att jag inte är speciellt ivrig i att ta reda på det heller.

För innan jag gör det vill jag diskutera sakpolitiska spörsmål, och sedan mot den bakgrunden, när valresultatet är klart kan vi titta på koalitioner.

Jag vill till exempel diskutera bostadspolitik.
Jag vill diskutera byggande utanför tätorterna,
jag vill kunna tala om för en privatperson varför vi politiker inte kan bevilja bygglov för hyresrätter/bostadsrätter utan bara en-/flerbostadshus när en privat markägare kommer och söker bygglov.
Jag vill diskutera om kommunen ska hyra ut marken istället för sälja den,
jag vill diskutera stöd till alla hyresrätter så länge hyrorna blir låga.

Jag vill diskutera förmedling av bostäder efter behov, inte efter kötid.

Jag vill kunna styra undan en bostadspolitisk debatt från de 13 myterna som forskargruppen CRUSH pekar på i sin bok (Dokument Press, Talinn 2016), bl a myten om att det är billigare att ”betala till sig själv” när man ”äger” sin bostad (se också ”Kasinolandet eller bostadsbubblan och den nya svenska modellen” av Per Björklund, utgiven på Verbal Förlag 2017, finns bland annat här )

Jag vet, jag har höga krav. Men om vi som diskuterar till exempel bostadspolitik är lite mera pålästa om vilka beslut som kan tas med gällande regelverk och vilka som inte kan fattas med dagens regler så kommer vi nog fram till var det egentligen är skon klämmer.

Om sedan företrädare för de olika partierna kan framföra hur de tycker definierat problem ska lösas, så har Du som väljare ett underlag för hur du lägger din röst i september 2018 – och baserat på Ditt beslut kan vi politiker forma koalitioner.

Men det är först där och då

Du tänker väl rösta?

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s