Sommaravslutning med Norrtälje Kommunfullmäktige


Det kan knappast ha undgått någon att det var kommunfullmäktige i måndags. En hel rad frågor skulle som vanligt behandlas.

Efter att ha behandlat en del formalia (läs: Valt justerare) samt hoppat över info från Kommunstyrelsen och revisorerna gick vi in på interpellationerna. Den första var en från Ingmar Ögren(SD) om självförsvar för kvinnor. Ett rätt bra inlägg i den debatten var från Karin Karlsbro (L) som menade att det egentliga problemet ändå måste vara män som slår (verbalt och fysiskt). I bilen hem enades vi om att det är lika illa vem som än brukar (fysiskt eller mentalt våld), och det är lika förbjudet.

Nästa ärende var en interpellation från Anders Fransson (RooP)om problemen med lärare på Skebo skola. Fransson gick så långt så han frågade om det var en medveten strategi från styret för att kunna lägga ned skolor, och jag tycker faktiskt att Olle Jansson (ordf. i Barn och skolnämnden, S) svarade bra. I debatten går också ledaren för kommunens ledande Opositionsparti (Kjell Jansson, M) upp och frågar om Olle Jansson är nöjd med ett visst antal lärarbyten i en namngiven skola. Jag tycker en sådan fråga är lite för mycket ”skruv och mutter” för en debatt i Fullmäktige, Kjell.

För (V)år del deltog Christina Hamnö i debatten med att återigen kritisera skolstrukturen

Ärende 8 var en interpellation om sjö- och torrsättning av båtar från hamnen, och Karin Karlsbro (L) stod som interpellant (den som lagt interpellationen). Som jag förstod debatten finns en uppgift som Ulrika Falk (S) lutar sig emot gällande frågeställningen, men Karin Karlsbro menar att det står något annat på de hemsidor Ulrika Falk hänvisar till i sitt svar….

Från båtar till fiber och hur bredbandsutbyggnaden i kommunen går. Debatten var intressant, men jag saknade svar på vad de som inte är anslutna (ursäkta vitsen) till tomtföreningar eller liknande gör. Vad kan och ska vi göra för de som vill ha en operatör som kommer fram till att just den trakten inte ”är lönsam”? Frågan fick hänga i luften, vilket jag tycker är tråkigt.

Vi diskuterade också kommunens insatser för att skydda ungas frihet och hur vi jobbar med hedersrelaterat våld och förtryck. Jag skulle vilja byta namn på det där med hedersvåld, för jag förstår inte var hedern i att bruka våld finns, men det lär jag nog aldrig få svar på…..

Jag tycker det är intressant att diskutera ”Rimbo nya skola” (som säkerligen kommer att fortsätta heta Bålbro i folkmun). Nu ska vi helt plötsligt göra som Samrådsgruppens arbetsgrupp vill (Och Vänsterpartiet framfört från början). Bino Drummond är upp och kritiserar kostnadsberäkningarna, men Olle Jansson (S) svarar snyggt med vänstersläggan.

Sedan kom vi till beslutsärendet om akuta åtgärder vid Lindholmens avloppsreningsverk. Kjell Jansson var snabbt uppe och deklarerade att M egentligen vill bygga ut kapellskär och bygga annat vid Lindholmen, men Mats Wedberg (Mp) svarade att han tror mera på tjänstemännen (som bedömer att det inte går) än på Kjell Jansson. Riktigt kul att höra de fightas.

Vi får en delårsrapport från kommunens förvaltningar och bolag, och jag tycker faktiskt att det ser bra ut. En del nämnder har begärt mera pengar och får det – och det saknas uppgifter om värdeöverföringar från de kommunala bolagen. Kjell Jansson kan inte låta bli att återupprepa sitt mantra ”Det kommer inte fram detaljplaner” och här skulle jag faktiskt vilja ge Kjell Jansson ett råd: Fråga tjänstemännen om varför istället för att bara gå efter byggherrarnas uppgifter. Det tror jag skulle göra dig gott, och få dig att se saker ur ett helt annat perspektiv.

Det har hänt ett par gånger i dag att M yrkar bifall till styrets förslag, och när vi behandlar ärende 20 (om en policy mot mutor) så händer det igen. Någon som har en svart bred tuschpenna, eller måste jag ta ”ackordpenseln” och lite färg? 😉

Ärende 21 är ett (25 år långt) hyresavtal mellan Stiftelsen Roslagsmuséet (där kommunen ingår) och kommunen om upprustning av det gamla Faktoriet. Det är tur att vi inte har ljudeffekter på när folk begär ordet, för då skulle det smattrat bra i lokalen. Kjell Jansson (M) tycker det är för långt, men Karin Karlsbro är för (anar jag en spricka i ”det samlade alternativet Alliansen”?)

Ärende 24 är en gemensam motion från V/L/RooP om cykelvägarna i kommunen som Kommunstyrelsekontoret föreslagit vi ska anse som besvarad eftersom det kommer en strategi för staden. Christina Hamnö för Vänsterpartiets talan med den äran. Lyssnar man vidare på debatten så låter det på både Tommy Lundqvist (C) och Mats Wdberg (Mp) som att det ska hända något i höst. Hoppas bara de nya vägarna inte blir snöupplag vintertid…..

Ärende 25 är en motion från (M) om flera parkeringsplatser för bil i kommunen. Noterbart i debatten är att ingen nämner kollektivtrafiken (bussen eller det återetablerade tåget) i debatten utan alternativen är cykel eller bil. Jo en nämner cykel föresten, Ulrika Falk (S)

Ärende 28 är en motion från Karin Karlsbro och Lennart Rohdin (båda L) om utvcklingsplaner för Singö och Närtuna. Debatten går in på skolorna (båda är nedlagda), och Lennart Rohdin hävdar att svaret är ett ickesvar. När jag hör det så tänker jag på V:s motion om finanspolicyn som Kommunstyrelsen skickade tillbaka till sitt arbetsutskott. Där var också svaret ett ickesvar.

Ett antal ledamöter av Fullmäktige och nämnder lade interpellationer (jag lade en om tomträtter) och frågor (Catarina lade en om NOA) och sedan var det dag att befria ett antal ledamöter från tjänstgöring. Vi som stannar fick gå hem och sova och är välkomna tillbaka i augusti.

 

Trevlig sommar

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s